top of page

פוסטים אחרונים

משופר דר אלן שור.png

איך נוצרות אמונות - ואיך אפשר לשנות אותם?

  • liorakl
  • 28 בדצמ׳ 2024
  • זמן קריאה 3 דקות

איך נוצרות אמונות על עצמי ועל העולם - ואיך אפשר לשנות אותם?






 

בגילאי הילדות בין השנים 0 ל 7 (פלוס מינוס) כל הילדים באופן טבעי, כחלק מתהליך ההתפתחות, בונים מפות מנטליות של המציאות על בסיס הפרשנות שלהם את המציאות ואת האירועים בחייהם.


המפות המנטליות האלה, מבוססות על מידע חושי שנקלט על ידי החושים - תמונות, קולות, תחושות, ריחות, וטעמים והם בעצם ייצוג של הקלט החושי שכל ילד קולט ביחד עם הפרשנות שהוא מעניק למידע הנקלט.


בנוסף, מכיוון שבגילאים הללו הילד/ה תלויים לחלוטין להישרדותם בדמות המטפלת בהם, הפרשנות שהם יתנו לאירועים הלא נעימים בחייהם תהייה תמיד שהם עצמם לא בסדר או שהם אשמים.


בגילאים האלה אי אפשר ואין כוחות עדיין להתמודד עם הרעיון שהדמות שמטפלת שבה הילדים תלויים באופן מוחלט, היא "אנושית" ועלולה גם לעשות טעויות...


זהו מנגנון הישרדותי.


כך למשל, ילד צעיר ששומע את הוריו מתווכחים או צועקים בערב לפני שהוא הולך לישון – יסיק מכך שהוא עשה משהו לא בסדר. פרשנות אחרת, למשל – ההורים מתווכחים בגלל עניינים לא פתורים ביניהם – היא פרשנות שהוא עדיין לא מסוגל לייצר בכוחות עצמו.


באופן הזה, כל ילד בונה מפות מנטליות ראשוניות המהוות את המשקפיים דרכם הוא יפרש כל אירוע בחייו הצעירים, ובאמצעותם ייתן משמעות לאירועים בחיים.


חשוב להבין, המפות הללו אינן המציאות בפועל – מכיוון שערוצי קלט המידע (חמשת החושים) הם ערוצים מוגבלים ביכולת קליטת המידע יחסית לכמות המידע והמורכבות המציאות היום יומית מסביבנו בכל רגע נתון.


אף ילד, אף מבוגר לא יכול לקלוט את כל המידע הקיים בסביבה שבה הוא פועל. אפילו מהסיבה הפשוטה שאף אחד לא יכול לקרוא מחשבות של אדם אחר ולכן לא באמת יכול להבין מדוע איש מסוים פעל כפי שהוא פעל.


ובכל זאת, כדי לאפשר לבני אדם לפעול בסביבות המורכבות המוח בונה את המפות האלה כסוג של תוכנה אוטומטית שמנהלת אותנו. כך, לאורך החיים, לא צריך לפרש כל פעם כל אירוע מחדש (זה דורש יותר מידי אנרגיה מהמוח). אנחנו משתמשים בתבניות האוטומטיות, שחלקם כאמור נוצר עוד בילדות והתקבע, כדי לפרש, אפילו באופן לא מודע, את כל מה שקורה לנו וסביבנו.


וזה הולך ומסתבך – כיוון שלאורך החיים אנחנו עסוקים ב "להצדיק" את הפרשנויות שלנו ו"להוכיח" לעצמנו ולעולם שאנחנו צודקים.


אלא מה? תמיד יהיה קיים פער בין המציאות עצמה "האובייקטיבית" לבין המפות הסובייקטיביות שבנינו לנו בראש מאז הילדות ולאורך תהליך ההתבגרות.


לכל אדם יש המפה הייחודית שלו – אין מפה אחת שהיא אמיתית או נכונה יותר ממפה אחרת.


לעיתים אנחנו נשנה את דעתנו או את אמונותינו. ויחד עם זאת, כשזה קשור לאמונות הליבה שלנו, זה לא יקרה הרבה....


מחקרים מראים שהמפות החכמות ביותר הן לא ה"צודקות" ביותר או ה"אובייקטיביות" ביותר – אלא הן המפות הרחבות ביותר, המאפשרות מרחב בחירה, גמישות, פתיחות. להבדיל ממפות הנתפסות כ"אמיתיות" או "מדויקות" והן קבועות ונוקשות.


המפות המנטליות האלה יוצרות את התפיסות /האמונות או פרשנויות שאנחנו מחזיקים לגבי עצמנו והעולם ובאות לידי ביטוי בדרך כלל כאמונות.


רבים מאיתנו מתנהלים כיום עם אמונות על עצמנו ועל העולם שהתגבשו בגיל הילדות ואנחנו כלל לא מודעים לכך. נאחזים ב"אמיתות" האלו ומצדיקים אותם שוב ושוב.


הבעיות נוצרות כשאנשים משוכנעים שהם יודעים הכי טוב, ורק הם מבינים מה טוב (לעצמם או לאחרים) ואחרים לא מבינים כלום. כלומר – המפה שלהם היא ה-אובייקטיבית. והיא ה-נכונה והיא ה-צודקת..... יותר ממפות של אחרים.


כשמדברים על אמונות – מה שחשוב לשאול זה – האם האמונה הזאת מקדמת אותי? מאפשרת לי להשיג את המטרות שלי? או -האמונה הזאת עוצרת אותי? יוצרת תקיעות בחיים שלי? 


אם האמונה מקדמת אותי ומאפשרת לי להשיג את המטרות שלי – לא נוגעים ולא משנים.


אם האמונה הזאת עוצרת אותי ולא מאפשרת לי להשיג את המטרות שלי – בודקים. מעדכנים.


וזה מה שעושים באימון NLP


הצעד הראשון הוא לזהות את האמונה שמעכבת או שמונעת מאיתנו להשיג את המטרות שלנו.


הצעד הבא יהיה לחקור, להבין איך התפתחה האמונה, והאם היא נכונה או מתאימה כיום. ואם לא, אז איזה אמונה לו הייתי מאמינה בה – הייתה מאפשרת לי להשיג את המטרות שלי? 


בתהליך אימוני קצר בקליניקה נפרק אמונות מגבילות ונאמץ אמונות מיטיבות.


יש לך אמונות שמעכבות אותך? מגבילות אותך? זה הזמן לשינוי. וזה אפשרי!



Comments


bottom of page