מה המוח שלך מנסה לומר לך?
- liorakl
- 28 בינו׳
- זמן קריאה 3 דקות
המדריך להבנת התנהגויות שאנחנו לא מצליחים לשנות

עיקרון הכוונה החיובית:
אחד מעקרונות היסוד החשובים ביותר בשיטת ה-NLP (שיטת אימון אישי) הוא שמאחורי כל התנהגות אנושית קיימת כוונה חיובית של האדם עבור עצמו.
גם כשההתנהגות עצמה נראית לנו שלילית, לא מקדמת או הרסנית, עדיין, בבסיסה, המוח שלנו מנסה להשיג משהו חיובי עבורנו.
לדוגמה נושא של אכילה רגשית, התנהגות שרבים מאיתנו מנסים לפתור או לצמצם, איך אפשר להסביר את ההתנהגות הזאת? כשאני שמה לעצמי מטרה לרדת במשקל ובכל זאת אוכלת פרוסת עוגה ליד הקפה כשאני חוזרת מהעבודה אחר הצהריים. כשאני יודעת שהעוגה הזאת עוצרת אותי מלהשיג את המטרה שלי, ובכל זאת אני אוכלת אותה...
עיקרון הכוונה החיובית שם את הפוקוס לא על ההתנהגות עצמה שמזיקה לנו - אלא הכוונה שמאחוריה והצורך שההתנהגות הזאת נותנת לו מענה.
באכילה רגשית, בעצם המוח שלנו מנסה לספק לנו:
נחמה - האוכל משמש כמקור לנחמה ברגעי מצוקה
הגנה - האכילה מהווה מנגנון התמודדות עם לחץ וחרדה
הסחת דעת - האוכל עוזר לנו להתרחק מרגשות לא נעימים
תחושת שליטה - כשדברים נראים כאוטיים, האכילה מעניקה תחושת שליטה
פיצוי - האוכל משמש כפרס או פיצוי על קושי
כשאנחנו מבינים שבכל התנהגות שלנו יש בבסיס כוונה החיובית עבור עצמנו, אנחנו יכולים להתחיל לפתח דרכים בריאות יותר להשיג את אותן מטרות, ולמלא את אותן כוונות חיוביות. ואז במקום להילחם בהתנהגות או לשפוט את עצמנו, אנחנו יכולים לשאול: "איך אני יכול/ה להשיג את אותה מטרה חיובית בדרך שתיטיב איתי?"
ההפרדה בין ההתנהגות לכוונה - המפתח לשינוי
נקודת מפתח בהבנת עקרון הכוונה החיובית היא היכולת להפריד בין ההתנהגות עצמה לבין הכוונה שעומדת מאחוריה. כשאנחנו מערבבים בין השניים, אנחנו עלולים ליפול למלכודת של שיפוט עצמי והאשמה, שרק מקבעים את ההתנהגות הלא רצויה. ההבנה שהכוונה שלנו הייתה חיובית, גם אם הביטוי שלה לא היה מיטיב, פותחת פתח לשינוי אמיתי.
זה לא אומר שנסכים לקבל התנהגות שלילית – זה אומר שננסה להבין מה עומד מאחוריה.
השלב הבא זה להבין מהי הכוונה החיובית? מהו הדבר שאני מבקשת לעצמי כשאני מתנהגת בדרך שבה אני מתנהגת?
למשל, כשאני מתפרצת על עמיתים בישיבת עבודה קל לתייג את ההתנהגות שלי כ"אגרסיבית" או "לא נעימה" או "לא מקצועית". אבל אם נפריד בין ההתנהגות (הצעקות) לכוונה החיובית שעומדת מאחוריה, נגלה שהכוונה שלי הייתה אולי להישמע, אולי להגן על רעיון שחשוב לי, או לקדם את הצוות להצלחה.
ברגע שמזהים את הכוונה החיובית, את הצורך שמניע את ההתנהגות, אפשר לעבוד על דרכים אפקטיביות יותר להשיג אותה - כמו במקרה הזה - תקשורת אסרטיבית או הצגת נתונים מבוססים.
מה מתאפשר לנו כשאנחנו מזהים את הכוונה החיובית שלנו?
לקבל את עצמנו ואת המניעים שלנו
להפחית תחושות אשמה ובושה שמעכבות שינוי
לשמר את המטרה החיובית תוך שינוי הדרך להשגתה
לחשוב על עוד אופציות להתנהגות מיטיבה יותר ולפתח גמישות בבחירת התגובות שלנו
ליצור שינוי מתוך הבנה והקשבה, במקום מתוך מאבק
איך אפשר ליישם את עיקרון הכוונה החיובית בחי היום יום?
מזהים את ההתנהגות שלא מקדמת אותנו, מחפשים וחוקרים מה הכוונה החיובית שעומדת מאחורי ההתנהגות הלא יעילה, ואז מחפשים דרכים יעילות ומקדמות כדי למלא את הצורך שלנו שזיהינו.
לדוגמא:
זיהוי התנהגות לא מקדמת: כל ערב כשאני חוזרת הביתה מיום עבודה, אני אוכלת בלי שליטה.
בדיקה- מה הכוונה החיובית שמאחורי ההתנהגות הזאת? מה אני מבקשת לקבל? רוגע, שקט, הפסקה מהמרוץ.
איזה התנהגויות אחרות ימלאו את הצורך הזה שלי לחוש רגיעה בסוף היום? הצורך הזה קיים, זאת הכוונה החיובית שלי עבור עצמי, אם לא אתן לצורך הזה מענה בדרך אחרת, אפול שוב ושוב לאכילה רגשית.
אפשר לעשות אמבטיה חמה, לקחת כמה דקות לנשימות עמוקות, לצאת להליכה קצרה, או לדבר עם חבר/ה. הכוונה החיובית מקבלת מענה - אנחנו עדיין רוצים להירגע - אבל הדרך להשיג אותה משתנה.
עיקרון זה מלמד אותנו חמלה כלפי עצמנו וגם כלפי אחרים. במקום לראות התנהגויות מאתגרות כ"רעות" או "שליליות", אנחנו מבינים שהן ניסיונות של המוח שלנו לעזור לנו לקבל את מה שחשוב לנו. מתוך הבנה זו, השינוי הופך להיות קל יותר ומתוך קבלה במקום שיפוטיות.
כשאנחנו מבינים שההתנהגות היא רק הביטוי החיצוני של כוונה פנימית חיובית, אנחנו יכולים להתחיל לחפש ביטויים חדשים ובריאים יותר לאותה כוונה. זוהי הדרך ליצירת שינוי אמיתי ובר-קיימא.
אני מזמינה אתכם להתבונן בהתנהגויות שאתם רוצים לשנות ולשאול: מה הכוונה החיובית מאחוריהן?
איך אפשר להשיג את אותה מטרה בדרך שתשרת אתכם טוב יותר?
כתבו לי מה גיליתם.
בהצלחה!
Comments